Piše: Tjaša

Švedska kulinarika, meni najljubša!

Samostojnost je omogočena že najstnikom

V času študija na Švedskem sem opazila, da si študentje pogosto pripravijo jedi sami. Še danes se spomnim kako so bili presenečeni, ko sem pripovedovala, da ima vsak študent v Sloveniji pravico do koriščenja študentskih bonov v različnih restavracijah: italijanski, mehiški, tajski, itd.

Univerzitetna knjižnica Lund

Po drugi strani pa prejemajo drugo vrsto državne finančne pomoči, ki ima dolgo tradicijo in je pomemben del vladne izobraževalne politike. Namenjena je predvsem kritju življenjskih stroškov študenta med izobraževanjem in je ključni del švedskega sistema blaginje. Poleg tega naj bi izravnala razlike med posamezniki in skupinami v prebivalstvu, da bi družba postala pravičnejša ter prispevala k visoki stopnji udeležbe v izobraževalnem sistemu. Švedski odbor za financiranje študentov (Centrala studiestödsnämnden – CSN) odobri dotacije in posojila študentom, kar jim omogoči samostojno upravljanje z denarjem. Prav iz tega razloga imajo svobodo pri izbiri in lokaciji študija ter se že zelo mladi osamosvojijo. Dotacij ni potrebno vračati. Odplačevanje posojil pa je odvisno od višine posojila, časovnega obdobja odplačevanja in obrestne mere. Posojilo mora biti poplačano do 60. leta starosti.

Razlik pri kuhanju in pripravi hrane med spoloma ni opaziti

Z željo, da bi si življenjske stroške znižali, si v veliki večini študentje hrano pripravijo doma. Nekateri se kuhanja lotijo zelo sistematično in si pripravijo “lunchlådor” t.i. škatlice za kosilo za cel teden, kar ima smisel iz vidika ekonomičnosti in porabe časa. Na fakulteti je bilo kar nekaj jedilnic z mikrovalovnimi pečicami. V eni od jedilnic, v kolikor se dobro spomnim, sem jih naštela približno 50. Študentje v času kosila potrpežljivo stojijo v vrstah, da si bodo lahko svojo hrano pogreli. Med jedmi, katere sem videla v jedilnici ali pa v vrsti, ko sem čakala na prosto mikrovalovno pečico, sem bila povsem navdušena. Najbolj so me presenetili fantje in njihove ideje ter kombinacije pri pripravi obroka, saj bi tako raznovrstno hrano od zelenjave, stročnic in oreščkov, bolj pripisala dekletom.

Kuhanje je preprosto in hitro

Ribe sem od nekdaj imela zelo rada, čeprav lososa prej še nikoli nisem okusila. Kasneje, ko sem osvojila nekaj kuharskih tehnik in predvsem hitro pripravo lososa, mi je v kombinaciji s špinačo ali pa s kuhano zelenjavo, kot na primer korenje, rdeča pesa ali šparglji, najljubši. Lahko bi vsekakor rekla, da je to moja priljubljena jed in prav vsak, ki me pozna, se rade volje pošali, da bo losos spet na jedilniku.

Bjerreds Saltsjöbad – Kallbadhus & Restaurang

Kot švedsko oblikovanje, se tudi prehrana drži osnovnih okusov in minimalističnega dekoriranja krožnikov. Kuhanje je preprosto in sledi načelu poberi, serviraj in pojej. Ni potrebe, da kvalitetno sestavino spreminjaš v domiselno. Drži pa dejstvo, da je prehrana na splošno malenkost bolj slana kot drugje.

Ali že veste kaj je FIKA?

Leta 2019 je Švedska zasedla 6. mesto na lestvici top 10 držav po uživanju kave na prebivalca, bolj natačno 8,2 kg. Fika izvira iz 19. stoletja iz narečne besede za kavo – “kaffi”. Skozi zgodovino je bila kava večkrat prepovedana, ker pa nekateri niso upoštevali pravil, so se morali domisliti skrivnostne besede za “kaffi”. Tako so zamenjali položaje obeh zlogov in odstranili en f. Danes je fika pomemben del vsakdana. Pomeni odmor za kavo in nekaj sladkega v krogu družine, prijateljev ali sodelavcev. Na številnih delovnih mestih je fika sestavni del dnevnega urnika in sicer zjutraj ob 10. uri ter popoldne ob 15. uri. Fika je odlična priložnost za izmenjavo znanj in mnenj o tem, kaj se dogaja v podjetju ter pripomore k boljšemu počutju zaposlenih.

Zabava z raki ali po švedsko “kräftskiva”

Ystad pri prijateljih

Zabave z raki so priljubljene avgusta in simbolizirajo konec poletja. Družina in prijatelji se zberejo na vrtovih in na balkonih po vsej Švedski. V 16. stoletju so rake jedli samo državljani višjega razreda in plemstvo. Rakov je takrat pričelo zmanjkovati in grozilo je izignotje. Vlada se je posledično odločila in prepovedala lovljenje rakov med letom. Rake je bilo dovoljeno loviti le avgusta. S časom so postali nacionalna poslastica, ki jo uživajo vsi, množični uvoz, pa je ceno skozi stoletja močno znižal.

Na debeli torek si privoščite blejsko kremno rezino!

Broder Jakobs Stenugnsbageri

Na švedskem ne zamudijo prav nobene priložnosti za praznovanje svojih običajev in tradicij. Poleg velike noči, prvega maja, dneva državnosti, “Midsommar”, “Kräftskivor”, svete Lucije in božiča, praznujejo tudi “Kanelbullens dag” – dan cimetovih rolic, “Våffeldagen” – dan vaflov in “Fettisdagen” – debeli torek. Na debeli torek, ki se praznuje februarja, bi si moral vsak privoščiti slaščico, ki je prikazana na zgornji sliki in se imenuje “semla”. Po okusu me vedno spomni na blejsko kremno rezino. Tako sem poskusila z novo tradicijo in se na debeli torek posladkam z blejsko kremno rezino.

Čeprav sem ljubiteljica švedske kuhinje in si jo z veseljem privoščim ob vsaki priliki, ki se mi ponudi, verjamem, da je v vsakem okolju najprimernejša prav lokalno pridelana hrana, ki se razlikuje glede na geografsko lego in podnebje.