NOVO: Sklenitev zavarovanja pravne zaščite Arag.
Piše: Miha Žejn, CFA

Po rekordnem novembru tudi zaključek leta ni razočaral

Tečaji delnic so se v mesecu decembru večinoma krepili, predvsem na krilih odobrenih cepiv za novi korona virus. Tik pred Božičem je trge spodbudila tudi novica, da sta se Velika Britanija in Evropska unija uspeli dogovoriti o ločitvi.

Pozitivni donosi pokojninskih skladov Modre v 2020

Glavna novica zaključka lanskega leta je bila vsekakor odobritev in pričetek cepljenja proti novem korona virusu. Po prepričanju večine, to namreč pomeni začetek konca pandemije, kar je pozitivno vplivalo na kapitalske trge.

Kapitalski trgi so novico sprejeli odprtih rok, saj je prišla ravno v času, ko se epidemiološka situacija v severni hemisferi močno zaostruje. Investitorji vedno gledamo predvsem naprej, zato napovedi novih ustavljanj javnega življenja širom Evrope kljub vsemu niso zamajale pozitivnega trenda.

Vprašanje ki ostaja pa je, koliko časa bo trajalo, da bo epidemija pod nadzorom in koliko dejanske škode bo gospodarstvu še povzročila.

Pogled v leto 2020

Če se za hip ozremo nazaj, v vseh pogledih izjemno nenavadno leto lahko ugotovimo, da so glavni delniški indeksi končali s pozitivnim rezultatom.

Glede na izjemne padce in šok, ki so ga trgi doživeli spomladi, bi takrat le malokdo upal pomisliti, da se bo leto 2020 na kapitalskih trgih zaključilo pozitivno.

Gibanje delniških trgov v 2020

MSCI svetovni indeks (v Evrih) je leto zaključil s 6,5 odstotka višjo vrednostjo, daleč najvišjo donosnost pa so dosegle ameriške tehnološke delnice kot jih meri indeks Nasdaq, ki je pridobil izjemnih 32 odstotkov (v evrih). Posledično so bile tudi ameriške delnice bolj donosne od evropskih.

Nasdaq je v letu 2020 pridobil izjemnih 32 odstotkov (v evrih)

Gibanje obvezniških trgov v 2020

Tudi obveznice so v lanskem letu dosegle pozitivne donosnosti. Državne obveznice so zabeležile 5 odstotno, podjetniške pa 2,7 odstotno donosnost.

Obrestne mere so zdrsnile še globje v negativno območje.

Poslovanje pokojninskih skladov Modre zavarovalnice

Poslovanje v decembru 2020

V skladu z gibanjem trgov, so skladi v upravljanju Modre decembra, kot tudi v celotnem lanskem letu dosegli pozitivne donosnosti.

Najbolj donosna sta bila dinamična podsklada.

Najbolj donosna sta bila dinamična podsklada. Dinamični podsklad javnih uslužbencev je v decembru dosegel 1,6 odstotno, Modri dinamični podsklad pa 1,5 odstotno donosnost.

Preudarni podsklad javnih uslužbencev je dosegel 1,1, Modri preudarni podsklad pa 0,9 odstotno donosnost.

Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev je dosegel 0,3, Modri zajamčeni podsklad pa 0,2 odstotno donosnost.

Poslovanje skladov v letu 2020

Tudi v celotnem letu 2020, sta bila najbolj donosna dinamična podsklada. Dinamični podsklad javnih uslužbencev je zabeležil 2,1 odstotno, Modri dinamični podsklad pa 1,7 odstotno donosnost.

Po uspešnosti dinamičnim podskladom sledita preudarna podsklada. Preudarni podsklad javnih uslužbencev je dosegel 1,1 odstotno, Modri preudarni podsklad pa 0,9 odstotno donosnost.

Najnižjo donosnost sta pričakovano dosegla zajamčena podsklada. Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev je dosegel 0,9 odstotno, Modri zajamčeni podsklad pa 0,75 odstotno donosnost.