NOVO: Sklenitev zavarovanja pravne zaščite Arag.
Piše: Miha Žejn, CFA

Mesec maj umirjen in v pozitivnem vzdušju kapitalskih trgov

Mesec maj je na kapitalskih trgih minil precej bolj umirjeno kot meseca april in marec. Pandemija se je kot kaže, predvsem v Evropi, pričela umirjati. Drugod po svetu sicer še vedno beležijo precejšnjo rast števila okuženih, a so ne glede na to, kapitalski trgi v maju že drugi zaporedni mesec zabeležili pozitivne rasti.

Načrt oblikovanja evropskega sklada

Verjetno najpomembnejša pozitivna novica v tem času je načrt oblikovanja evropskega sklada v vrednosti 750 milijard evrov. Sredstva bodo namenjena državam članicam EU, kot pomoč pri odpravljanju posledic gospodarske škode, povzročene zaradi razglašene pandemije. Poleg vseh že znanih ukrepov monetarne in fiskalne politike, je to korak v smeri večje povezanosti EU in signal svetu, da Evropa še diha kot eno.

EU kot pomoč državam članicam načrtuje oblikovanje evropskega sklada v vrednosti 750 milijard evrov.

Pozitivno vzdušje na kapitalskih trgih

Kljub temu, da ne moremo mimo omembe zelo slabih trenutnih gospodarskih razmer, ki kažejo izjemno negativne učinke pandemije, so kapitalski trgi novico o oblikovanju evropskega sklada sprejeli pozitivno. K že tako pozitivnemu vzdušju na kapitalskih trgih so dodali še malo.

Tečaje na borzah vedno oblikujejo pričakovanja investitorjev.

Ne glede na povedano, tečaje na borzah vedno oblikujejo pričakovanja glede prihodnosti, ki je po mnenju investitorjev očitno precej svetla. Pozitivno vzdušje na kapitalskih trgih namreč napajajo predvsem pričakovanja o hitrem okrevanju gospodarstev.

Delniški in obvezniški trgi v mesecu maju

Tečaji delnic, kot jih meri MSCI svetovni indeks, so se v mesecu maju (merjeno v evrih) povečali za 3,3 odstotka in so tako le še 13 odstotkov pod letošnjimi najvišjimi tečaji, ki so bili zabeleženi sredi meseca februarja. Spomnimo, tečaji so v času največje panike od tega vrha padli za skoraj 34 odstotkov.

Rasli so tudi tečaji obveznic. Indeksa podjetniških in državnih obveznic sta pridobila 0,2 odstotka vrednosti.

Poslovanje pokojninskih skladov

V tem pozitivnem okolju sta največ vnovič pridobila dinamična podsklada. Dinamični podsklad javnih uslužbencev 1,68 odstotka, Modri dinamični podsklad pa 1,66 odstotka.

Preudarna podsklada sta pridobila 1,26 odstotka (javnih uslužbencev) oziroma 1,2 odstotka (Modri preudarni podsklad), najmanj pa se je povečala vrednost zajamčenih podskladov, 0,61 odstotka (javnih uslužbencev) ter 0,62 odstotka (Modri zajamčeni podsklad).

Pomen spremljanja razvoja dogodkov

V tem trenutku se zdi na mestu vprašanje, koliko časa bi se pozitiven trend lahko še nadaljeval. Zato bo v prihodnjih mesecih ključnega pomena nenehno spremljanje razvoja dogodkov na makroekonomskem področju. Hkrati bo ključno vlogo odigrala tudi sposobnost predvidevanja nadaljnje poti razvoja pandemije.

Več o dogajanju na trgu v preteklem obdobju si lahko preberete med prispevki upravljavcev pokojninskih skladov.