NOVO: Sklenitev zavarovanja pravne zaščite Arag.
Piše: Miha Žejn, CFA

Pozitivno vzdušje na trgih kapitala se nadaljuje

Tudi mesec junij je na trgih kapitala minil v pozitivnem vzdušju. Delnice sicer niso dosegle novih vrhov iz prve polovice junija, so pa kljub vsemu v juniju pridobile 1,3 odstotka. Nadaljevanje rasti je sicer rahlo presenečenje: Če sodimo po naraščajočem številu okuženih, pandemija ne kaže znakov popuščanja. Kljub temu se zdi, da so investitorji pandemijo vzeli kot novo normalnost in se ravnajo predvsem po pozitivnih novicah.

Zdi se, da so investitorji pandemijo vzeli kot novo normalnost.

Centralne banke sprejemajo nove ukrepe

Pozitivne novice so v teh časih redke. Iz komunikacije centralnih bank je razvidno, da so pripravljene poseči po skrajnih ukrepih, z namenom nudenja pomoči pri zmanjšanju gospodarske škode.

Ameriška centralna banka je tako prvikrat posegla po kupovanju podjetniških obveznic posameznih izdajateljev. Večina investitorjev je v pričakovanju dne, ko bo FED (Federal Reserve Board) pričel s t. i. »yield curve control«, kar bi pomenilo, da bo natančno reguliral višino obrestne mere ne glede na ročnost naložbe. Te prakse se že poslužuje Japonska centralna banka.

Na pomoč gospodarstvu poleg centralnih bank hitijo tudi fiskalne oblasti.

Pomoč v krizi ni le na strani monetarnih oblasti, pač pa tudi fiskalnih. Nemčija je na primer junija oznanila, da bodo z dodatnimi 130 milijardami evrov pomagali svojem gospodarstvu.

Rast delniških in obvezniških trgov

Delniški trgi, kot jih meri MSCI svetovni indeks (v Evrih) so v mesecu juniju pridobili 1,3 odstotka vrednosti. Daleč največ so pridobile delnice t. i. trgov v razvoju (+5,6 odstotka), ki so sicer letos za razvitimi delniškimi trgi močno zaostajale.

Pridobile so tudi evropske državne in podjetniške obveznice. Državne obveznice so v povprečju pridobile 1 odstotek vrednosti, podjetniške pa 1,3 odstotka.

Kako so se odrezali pokojninski skladi?

Glede na opisana tržna gibanja sta ponovno najvišjo donosnost dosegla dinamična podsklada. Dinamični podsklad javnih uslužbencev je dosegel 1,8 odstotno, Modri dinamični podsklad pa 2 odstotno donosnost.

Malce nižjo donosnost sta dosegla preudarna podsklada, Preudarni podsklad javnih uslužbencev je dosegel 1,49 odstotna, Modri preudarni podsklad pa 1,55 odstotno donosnost.

Najnižjo donosnost sta po pričakovanjih dosegla zajamčena podsklada in sicer Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev 0,8 odstotno, Modri zajamčeni podsklad pa 0,78 odstotno donosnost.