Piše: Miha Žejn, CFA

V poletne mesece vstopamo optimistično

 

Prvo polletje v 2019 je postreglo z izjemno visokimi donosnostmi vseh naložbenih razredov, kar se je pozitivno odrazilo tudi v poslovanju vseh pokojninskih skladov Modre.

Popravek tečajev navzdol, ki smo mu bila priča v zadnjem četrtletju 2018, je delno pripomogel k višji rasti v tečajev v 2019, večinoma pa so tečaje navzgor usmerjala pričakovanja glede ekspanzivnih politik centralnih bank.

Pričakovanja so krojila trg

Investitorji so v drugi polovici lanskega leta še pričakovali, da se bodo monetarne politike ameriške in evropske centralne banke zaostrovale. Nato pa je v začetku 2019, zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti, prišlo do korenitega preobrata.

Tečaji delnic so v takem okolju pridobili 17,9 odstotka (rast MSCI svetovnega indeksa v evrih). Močno so se podražile tudi obveznice (padle so zahtevane donosnosti oz. obrestne mere, ki jih investitorji zahtevajo). Državne obveznice so se v povprečju podražile za 6 odstotkov, podjetniške pa za 5,5 odstotka.

Čeprav smo v prvem polletju lahko zaznali tudi negativne dejavnike, predvsem upočasnjevanje gospodarske rasti in zniževanje napovedi le-te ter nadaljevanje t.i. »trgovinske vojne« med ZDA in Kitajsko, so razmere na finančnih trgih dobre. Opažamo, da optimizem napajajo predvsem pričakovanja nižjih obrestnih mer v prihodnje.

Poslovanje pokojninskih skladov Modre

Donosnosti pokojninskih skladov v upravljanju Modre so bile v prvem polletju 2019 izjemno visoke in so presegle povprečne dolgoročne pričakovane donosnosti na letni ravni.

Modri krovni pokojninski sklad: Donosnost dinamičnega podsklada je znašala 12,5 odstotka, preudarnega podsklada 8,7 odstotka in zajamčenega podsklada 3,6 odstotka.

Krovni pokojninski sklad javnih uslužbencev: Donosnost dinamičnega podsklada je znašala 12,3 odstotka, preudarnega podsklada 9,1 odstotka in zajamčenega podsklada pa 4,02 odstotka.