Izplačevanje pokojninskih rent

Od junija 2020 dalje, se za upokojene varčevalce dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki se odločijo za izplačevanje prihrankov v obliki pokojninske rente pri Modri, uporablja nov pokojninski načrt za izplačevanje pokojninskih rent PN-R2, odobren z odločbo pristojnega Ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Nov pokojninski načrt in posledično spremembe pri odmeri pokojninske rente zavarovancem (prejemnikom rente) zagotavljajo zajamčeno izplačevanje rente v višini najmanj prve odmerjene rente do konca življenja (in še dlje; to je do izteka obdobja jamstva izplačil v primeru smrti zavarovanca, ko je prejemnik dedič ali upravičenec).

Naraščujoča pokojninska renta

Vsa prihodnje izplačila rente se lahko trajno povišajo s pripisom ustvarjenega dobička sklada za izplačevanje rent. To pomeni, da je v prihodnjih letih lahko pokojninska renta zgolj višja od prvo izplačane (naraščajoča renta). Ko se varčevalec dodatnega pokojninskega zavarovanja upokoji in izbere rento, se namreč njegovi prihranki prenesejo v ločen sklad, iz katerega se izplačuje renta in ločeno ugotavlja rezultat oziroma presežek tega sklada.

Zavarovalnici spremembe omogočajo fleksibilnejše investiranje sredstev, namenjenih dolgoročnemu izplačevanju rent (20, 30 let), kot tudi vzdržnost poslovanja, predvsem pa višjo varnost za zavarovance.

Oblike pokojninskih rent

Z enakomernim izplačevanjem sredstev

• Modra renta brez zajamčenega obdobja izplačevanja
• Modra renta z zajamčeno dobo izplačevanja od 1 do 20 let

S pospešenim izplačevanjem sredstev

• Modra renta s pospešenim izplačevanjem, pri čemer se v pospešenem obdobju od 1 do 20 let izplačuje višja renta, nato pa se do konca življenja (mesečno, četrtletno, polletno ali letno) izplačuje 30 evrov.
• Modra renta s pospešenim izplačevanjem 2/1: pri čemer visoka mesečna pokojninska renta v pospešenem obdobju ne presega dvakratnika zneska doživljenjske pokojninske rente po izteku pospešenega obdobja.

Možnost izbire zajamčenega obdobja izplačevanja

Obdobje, v katerem se izplačuje visoka renta (pospešeno obdobje) predstavlja hkrati tudi zajamčeno obdobje izplačevanja. Zajamčeno obdobje izplačevanja pomeni obdobje, v katerem se renta deduje in se izplačuje do izteka zajamčenega obdobja upravičencu oz. njegovemu dediču/dedičem, če zavarovanec upravičenca ni določil.

Kaj vpliva na višino rente

Višina pokojninske rente, ki jo bomo prejemali po upokojitvi, je v prvi vrsti odvisna od višine privarčevanih sredstev. Nanjo pa dodatno vplivajo še starost ob sklenitvi zavarovanja (začetek izplačevanja rente), statistično pričakovana življenjska doba prejemnika (tablice smrtnosti), vračunana obrestna mera, stroški izplačevalca in oblika rente, za katero se odloči upokojeni varčevalec.

Hkrati velja omejitev, da posamezno izplačilo ne sme biti nižje od 30 evrov. Če privarčevana sredstva ne zadoščajo za mesečna rento najmanj 30 evrov, se izplačuje četrtletno ali polletno ali letno.

Tu smo za vas

Ste se upokojili ali pa vas upokojitev čaka v kratkem? Pokličite nas na 080 23 45 ali pišite na info@modra.si. Naredili vam bomo vaše osebne informativne izračune, hkrati pa so vam naši svetovalci na voljo za vsa vaša vprašanja.