Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine že odposlan

V prvih dneh aprila ste nekateri izmed vas že prejeli informativni izračun dohodnine za leto 2019. Ne pozabite ga skrbno pregledati.

Odmera dohodnine namreč poteka na podlagi informativnega izračuna dohodnine, ki je sestavljen iz podatkov uradnih evidenc, podatkov izplačevalcev dohodkov in podatkov, ki ste jih FURSu do 5. februarja posredovali sami.

Individualna vplačila v pokojninski sklad predstavljajo vašo davčno olajšavo

Če individualno varčujete za dodatno pokojnino, ne pozabite preveriti ali je na vašem informativnem izračunu dohodnine upoštevana posebna davčna olajšava.

Naši varčevalci imajo pregled vseh vplačil na voljo na e.Modra.si.

Če ob pregledu informativnega izračuna dohodnine ne najdete napak, vam ni treba storiti ničesar. Če pa se z izračunom ne strinjate, morate najpozneje v 30 dneh od datuma odpreme izračuna vložiti ugovor. Ugovor nato pošljete na finančni urad, ki je izračun izdal.

Ste v letu 2019 izkoristili polno davčno olajšavo?

Preverite, ali ste v letu 2019 izkoristili polno davčno olajšavo. Če varčujete pri Modri, lahko izračun naredite na portalu e.Modra.si.Izračun pa je na voljo tudi na naši spletni strani (tukaj). Letos poskrbite za to, da vam dohodnine v prihodnje ne bo treba doplačevati oz., da jo dobite celo povrnjeno.

Če uveljavljate olajšavo za vzdrževane družinske člane, imate katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti in podobno, boste informativni izračun praviloma prejeli v začetku meseca junija.