Poslovalnica Modre tudi za osebne obiske ponovno odpira svoja vrata, ob upoštevanju nekaterih ukrepov.

Nasveti strokovnjakov

Znaten vpliv korona virusa (SARS-CoV-2) na trge kapitala
Že v prejšnjem komentarju smo omenili vpliv novega korona virusa na trge kapitala, v mesecu februarju pa je bil vpliv tega še mnogo večji. Virus se je močno razširil iz prvotnega žarišča na Kitajskem po večjem delu sveta, predvsem pa je v večji razsežnosti izbruhnil v sosednji Italiji. Kot je običajno za odziv trgov kapitala na tovrstne dogodke, na so tudi tokrat nizko tvegane naložbe pridobile na vrednosti. Tečaji državnih obveznic z visokimi bonitetnimi ocenami so pridobili na vrednosti (indeks evropskih državnih obveznic se je v mesecu februarji podražil za 0,4 odstotka), zahtevane donosnosti so padle
Vpliv nizkih obrestnih mer na pokojninske rente
Obdobje nizkih obrestnih mer, ki ga na finančnih trgih preživljamo zadnja leta in ga lahko pričakujemo tudi v prihodnje, je pojav, ki ga ne pomnimo. Začelo se je leta 2008, ko so centralne banke zaradi finančne krize poskušale stabilizirati kapitalske in bančne trge s posojanjem poceni denarja poslovnim bankam, te pa nato gospodarstvu in prebivalstvu. Svoje je dodala še pešajoča gospodarska rast, ki se je ponekod prelevila celo v recesijo. 
Začetek 2020: Pestro dogajanje v svetu in vpliv na finančne trge
Leto 2019 je bilo z vidika naložb in upravljanja premoženja zelo uspešno. Govorimo lahko o enem najbolj donosnih let, v katerem so bile daleč presežena pričakovanja povprečnih letnih donosov. Po izjemno uspešnem letu 2019, se je leto 2020 začelo nekoliko manj pozitivno.
Izjemno visoke donosnosti vseh podskladov v letu 2019
Zaključek leta 2019 je na trgih kapitala zaznamoval optimizem, ki je sicer trajal večino lanskega leta. V teh dneh smo lahko večkrat prebrali, da bo tako dobro leto, kot je bilo minulo težko ponoviti. Odprto vprašanje, na katero bomo odgovor dobili letos, ostaja, ali so s tem zaustavili padanje gospodarskih rasti, nedvomno pa so s temi ukrepi močno vplivali na cene finančnih instrumentov, ki so lani večinoma dosegli rekordne vrednosti.
Jesensko dogajanje na trgih
Julij in avgust sta bila vse prej kot zaspana poletna meseca. Nadaljevanje zaostrovanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko ter negotovost glede izhoda Velike Britanije iz Evropske unije sta bila najpomembnejša vzroka za pocenitev tveganih in podražitev varnih naložb. Dobre razmere na delniških trgih so v septembru in oktobru največ prispevale k rasti dinamičnih podskladov, zajamčenim pa se zaradi rasti donosnosti obveznic vrednost ni bistveno spremenila.
Pregled trenutnih tržnih razmer in pričakovanja za prihodnje
Ob nadaljevanju trenda, bodo pokojninski skladi tudi letos dosegli donosnosti, ki precej presegajo pričakovane donosnosti na celoletni ravni. Pri pokojninskem varčevanju, ki je po svoji naravi izrazito dolgoročno je namreč treba imeti pred očmi končni cilj in precej manj pozornosti polagati na trenutne tržne razmere. Dolgoročno gre še vedno pričakovat donosnosti v skladu s pričakovanji.
Naloži več