Nasveti strokovnjakov

Finančni trgi v juliju 2020

Mesec julij je, tako kot predhodna dva meseca, minil v pozitivnem vzdušju. Državne obveznice evropskih izdajateljev so v mesecu juliju 2020 pridobile 1 %, podjetniške obveznice evropskih izdajateljev pa 1,5 %. Svetovni delniški indeks MSCI (v USD) je v mesecu juliju porastel za 4,7 %, vendar je bila donosnost preračunana v EUR rahlo negativna (-0,56 %).

Pozitivno vzdušje na trgih kapitala se nadaljuje

Tudi mesec junij je na trgih kapitala minil v pozitivnem vzdušju. Delnice sicer niso dosegle novih vrhov iz prve polovice junija, so pa kljub vsemu v juniju pridobile 1,3 odstotka.

Predstavitev Sektorja za upravljanje premoženja

Upravljanje premoženja, tako pokojninskih kot kritnih skladov in lastnega premoženja zavarovalnice, se izvaja v Sektorju za upravljanje premoženja (v nadaljevanju SUP) ob sodelovanju zaledne pisarne in Službe za upravljanje tveganj ter drugih oddelkov. V SUP kupujemo in prodajamo naložbe, skrbimo za denarne tokove, za izvajanje korporacijskih akcij, za primerno razpršenost in tveganost naložb kakor tudi za ustreznost vseh ostalih naložbenih parametrov.

Mesec maj umirjen in v pozitivnem vzdušju kapitalskih trgov

Mesec maj je na kapitalskih trgih minil precej bolj umirjeno kot meseca april in marec. Pandemija se je kot kaže, predvsem v Evropi, pričela umirjati. Drugod po svetu sicer še vedno beležijo precejšnjo rast števila okuženih, a so ne glede na to, kapitalski trgi v maju že drugi zaporedni mesec zabeležili pozitivne rasti.
Po negativnih številkah v februarju in marcu, v aprilu lepi donosi
Če je bil marec v vseh finančnih pogledih resnično grozljiv, nas je april, kljub širjenju pandemije, navdušil z zeleno obarvanimi kapitalskimi trgi. Kljub zelo slabim makroekonomskim podatkom, ki so jasno posledica ukrepov za zajezitev pandemije, so trgi rasli. Sicer pa so makroekonomske napovedi za letošnje leto slabe. Kako bo vse to vplivalo na pokojninske sklade?
Covid-19 zaustavil gospodarstvo. Ga lahko primerjamo s krizo v 2008?
Letošnji mesec marec bo v zgodovino zagotovo zapisan kot eno najbolj negativnih obdobij. Mnogi pandemijo primerjajo s posledicami vojne, večina pa nas pogleduje nazaj v leto 2008, ko se je začela velika gospodarska kriza.
COVID-19 ni razlog za prestop v manj tvegan pokojninski sklad
Ob pustošenju koronavirusa po svetu večina ne dvomi več o občutnem skrčenju gospodarske aktivnosti. Od trajanja izbruha in resnosti posledic bo odvisno, ali bo to kratkotrajnejši šok ali bodo posledice za gospodarstvo tako hude, da bomo imeli pravo recesijo.
Padec na borzah – priložnost za vlagatelje
Neizpodbitno dejstvo, ki je znano v tem trenutku je, da bodo donosnosti vseh podskladov visoko negativne. Najbolj negativne bodo donosnosti dinamičnih podskladov, najmanj negativne zajamčenih podskladov. Mnoge izmed nas ob tem zgrabi strah, morda celo panika, zato se dogaja, da posežemo tudi po zelo napačnih, iracionalnih naložbenih odločitvah.
Znaten vpliv korona virusa (SARS-CoV-2) na trge kapitala
Že v prejšnjem komentarju smo omenili vpliv novega korona virusa na trge kapitala, v mesecu februarju pa je bil vpliv tega še mnogo večji. Virus se je močno razširil iz prvotnega žarišča na Kitajskem po večjem delu sveta, predvsem pa je v večji razsežnosti izbruhnil v sosednji Italiji. Kot je običajno za odziv trgov kapitala na tovrstne dogodke, na so tudi tokrat nizko tvegane naložbe pridobile na vrednosti. Tečaji državnih obveznic z visokimi bonitetnimi ocenami so pridobili na vrednosti (indeks evropskih državnih obveznic se je v mesecu februarji podražil za 0,4 odstotka), zahtevane donosnosti so padle
Vpliv nizkih obrestnih mer na pokojninske rente
Obdobje nizkih obrestnih mer, ki ga na finančnih trgih preživljamo zadnja leta in ga lahko pričakujemo tudi v prihodnje, je pojav, ki ga ne pomnimo. Začelo se je leta 2008, ko so centralne banke zaradi finančne krize poskušale stabilizirati kapitalske in bančne trge s posojanjem poceni denarja poslovnim bankam, te pa nato gospodarstvu in prebivalstvu. Svoje je dodala še pešajoča gospodarska rast, ki se je ponekod prelevila celo v recesijo. 
Naloži več