NOVO pri Modri: Omogočamo sklenitev zavarovanja pravne zaščite ARAG

Investicijski nasvet: pravilo 72

Sestavite mesečni finančni načrt, s katerim boste lažje dosegli kar ste si zadali.

Vas zanima koliko časa bo trajalo, da pri določeni donosnosti podvojite vloženi znesek? Ali pa kakšno pričakovano donosnost morate zahtevati, da svoj vložek podvojite v določenem času?

Običajno je najprimernejše orodje za iskanje odgovorov na zgornji vprašanji finančni kalkulator ali pa kakšno izmed orodij za delo s preglednicami. Oboje imamo danes na voljo tudi na mobilnem telefonu. Gre pa tudi hitreje, brez brskanja po telefonu, kalkulatorju ali računalniku. Pri računanju na pamet si lahko pomagamo s pravilom 72.

Ljudje, ki si postavijo varčevalne cilje, običajno privarčujejo več.

Kaj je pravilo 72?

Gre za preprosto računanje s približki. Če vas zanima, kakšna naj bo pričakovana donosnost naložbe, da svoj vložek podvojite v določenem številu let, lahko čez palec izračunate s pomočjo števila 72. Na enak način lahko izračunate, koliko let morate varčevati, če poznate letno donosnost naložbe, v katero bi vložili svoje prihranke.

Kaj pomeni pravilo 72

Kako deluje pravilo 72?

Najbolje, da si pogledamo dva preprosta primera, v katerih lahko uporabimo omenjeno pravilo.

Ko nam je pomembno časovno obdobje: Svoj vložek želimo podvojiti v denimo 7 letih. Iščemo naložbe s približno 10,3-odstotno pričakovano donosnostjo, saj je 72 / 7 približno 10,3 oziroma je 10,3 x 7 približno 72.

Ko želimo oceniti donosnost naložbe: Denarna sredstva smo naložili v naložbo, ki ima pričakovano 2-odstotno letno donosnost. Svoj vložek bomo podvojili v približno 36 letih, saj je 72 / 2 enako 36 oziroma je 36 x 2 = 72.

Pomanjkljivosti pravila 72

V zgornjih primerih gre seveda za približke, ki so uporabni samo v primeru, ko pri roki nimamo ustreznega orodja in želimo na hitro oceniti zasledovano donosnost ali časovno obdobje.

Kako veliko napako bomo naredili pri ocenjevanju, je odvisno od pričakovane donosnosti.

Z naraščanjem pričakovane letne donosnosti – zlasti na ravni nad 20 odstotkov – se močno poveča tudi napaka ocene. Ta pri 30 odstotni pričakovani letni donosnosti znaša 9,2 odstotkov, pri 50 odstotni pričakovani letni donosnosti pa kar 15,8 odstotkov.

Zato se pred odločitvijo še vedno velja posvetovati s kalkulatorjem ali strokovnjakom. Tako bo pot do varčevalnih ciljev bolj pregledna in jasna.