NOVO: Sklenitev zavarovanja pravne zaščite Arag.
Piše: Miha Žejn, CFA

Po negativnih številkah v februarju in marcu, v aprilu lepi donosi

Če je bil marec v vseh finančnih pogledih resnično grozljiv, nas je april, kljub širjenju pandemije, navdušil z zeleno obarvanimi kapitalskimi trgi. Število okužb z novim virusom SARS-COV2 je sicer tudi v aprilu še naraščalo, kar pa kapitalskih trgov očitno ni preveč motilo. Trgi kapitala so od 23. 3. 2020, ko je bil zaenkrat zabeležena najnižja točka na trgih kapitala, beležili visoko rast.

Visoka rast finančnih trgov v aprilu

Kljub zelo slabim makroekonomskim podatkom, ki so jasno posledica ukrepov za zajezitev pandemije, so trgi rasli.

Delnice so od 23. marca 2020 do konca aprila 2020 dne pridobile 25,5 odstotka. Samo v aprilu so zabeležile 11 odstotno rast. Podobno se je zgodilo s podjetniškimi obveznicami, ki so v aprilu zabeležile 3,7 odstotno rast. Pridobile pa so tudi državne obveznice, čeprav te minimalno (0,4 odstotka).

Makroekonomske napovedi za 2020 niso obetavne

Makroekonomske napovedi za letošnje leto so slabe. Mednarodni denarni sklad napoveduje 3 odstotni padec svetovnega BDP, UMAR za Slovenijo napoveduje 8 odstotni padec BDP od predpostavki, da se ogrevanje vendarle začne že junija. V nasprotnem primeru napovedujejo padec v višini 15 in več odstotkov.

Najverjetneje bo minilo nekaj let preden bodo gospodarstva ponovno dosegla stopnje aktivnosti izpred izbruha pandemije.

Večina napovedi sicer napoveduje okrevanje gospodarstva v letu 2021, pri čemer naj to okrevanje ne bi bilo popolno. Zato ne bomo veliko zgrešili, če zapišemo, da bo najverjetneje minilo nekaj let, preden bodo gospodarstva ponovno dosegla stopnje aktivnosti izpred izbruha pandemije.

Pot pandemije za enkrat še ostaja neznanka – previdne napovedi

Ne glede na optimizem na trgih kapitala ocenjujemo, da je pot, ki jo bo ubrala pandemija, v veliki meri še neznana. Tudi znanja o virusu ima stroka očitno premalo, zato so v svojih napovedih zelo previdni. Vse skupaj pa pomeni precejšnjo negotovost in zato ne gre izključiti, da bi ob morebitnih negativnih novicah, povezanih s pandemijo (na primer neuspeh pri razvoju cepiva, vnovično hitro širjenje,…) lahko trgi ponovno utrpeli večje izgube. Nenazadnje pa tudi ob dobljenem boju z virusom ostaja precejšnja negotovost kako se bo odvilo gospodarsko okrevanje po tako hudem šoku.

Zaradi pomanjkanja izkušenj z virusom, je stroka v svojih napovedih previdna. Zato tudi morebitnih večjih padcev na trgih, ob morebitnih negativnih novicah, povezanih s pandemijo, ne gre izključiti.

Poslovanje pokojninskih skladov Modre v aprilu

V mesecu aprilu sta, zaradi opisanih razmer, največ pridobila dinamična podsklada (8 odstotkov Dinamični podsklad javnih uslužbencev in 7,9 odstotka Modri dinamični podsklad).

Tudi preudarna podsklada sta dosegla lepe donosnosti, saj je Preudarni podsklad javnih uslužbencev dosegel 5,7 odstotno, Modri preudarni podsklad pa 5,4 odstotno rast. Pričakovano najmanj donosna sta bila zajamčena podsklada. Zajamčeni podsklad javnih uslužbencev z 1,28 odstotno in Modri zajamčeni podsklad 1,24 odstotno donosnostjo.

Pomembno je zasledovati dolgoročni cilj

Ne glede na trenutna močna nihanja na finančnih trgih, ne smemo pozabiti, da je varčevanje za dodatno pokojnino tek na dolge proge. Kot vsak športnik, imamo tudi upravljavci pokojninskih skladov jasno določene dolgoročne cilje, od katerih kljub vmesnim pretresom na finančnih trgih ne odstopamo. Morda številke v določenih trenutkih ne bodo videti lepo, a brezglava menjava finančnih odločitev v času pretresov zagotovo ne bo prinesla želenega rezultata.

Zasledujte dolgoročno postavljeni cilj in v času pretresov zaupajte upravljavcem, da bodo z vašimi sredstvi ravnali preudarno in v vašo največjo korist.

Več o dogajanju na trgu v preteklem obdobju si lahko preberete med prispevki upravljavcev pokojninskih skladov.